ANALİZLER

Korona Virüs Öncesi ve Sonrası İkinci El Araç Piyasası

24 Temmuz 2020 by otoendeks

Çok enteresan bir 2020 yılı geçirmekteyiz. Savaşlar, felaketler, salgınlar birbiri arkasına geliyor. Tabi bu olayların hiçbiri Korona Virüs salgını kadar bütün dünyayı derinden etkilemedi. Bugün itibariyle 15 milyondan fazla vaka, 630 binin üzerinde ölüm gerçekleşmiş. Küresel çapta bu kadar etkili bir olay sonrasında global bir ekonomik krizin gelmesi an meselesi Günlerce evlerde kapalı kaldık, çalışabilenler evlerinden çalıştı. Birçok fabrikanın bu dönemde kapalı kalması da otomotiv sektörünü derinden sarstı. Sıfır araç almak isteyenlerin 3 ila 6 ay sürecek sıralara girmesi gerekiyor. Fabrikaların eskiye nazaran daha az araç piyasaya sürmesi doğal olarak ikinci el araç piyasasının bir anda parlamasına neden oldu. Öyle bir duruma geldik ki bazı sıfır araçlar liste fiyatının çok üzerinde ikinci el piyasasında satılır hale geldi. Çünkü insanlar sıra beklemek istemiyorlar. Kemal Sunal filmlerinden (Kapıcılar Kralı, Çöpçüler Kralı vb..) aşina olduğumuz tüpgaz, sıvıyağ sıralarında para verip araya kaynayanların durumu var bir bakıma.

Bildiğiniz gibi Otoendeks olarak piyasadaki bütün ikinci el araç piyasasını takip ederek istediğiniz modelde aracın piyasadaki ortalama fiyatını saniyeler içinde hesaplıyoruz. Madem elimizde bütün ikinci el piyasa verileri var, gelin Korona Virüs öncesi ve sonrası İkinci el araç piyasasında en çok hangi araçların fiyatları artmış, en çok hangi araçlar satılmış bir bakalım.
Şubat ayı ile haziran ayındaki satış fiyatları karşılaştırıldığında değerleri en çok artan Marka modeller şu şekilde:

Model Fiyat Artış Oranı
Hyundai Santa Fe 41%
Chevrolet Lacetti 37%
Nissan Note 33%
Ssangyong Actyon Sports 33%
Lada Vega 30%
Volkswagen Scirocco 29%
Mitsibushi L 200 28%
Fiat Fiorino Cargo 28%
Nissan Primera 28%
Citroen C2 27%

Virüs salgını döneminde ortalama ikinci el araç piyasası %25 civarında değerlendiğini düşünürsek bu 10 aracın gerçek birer yatırım aracı gibi kullanıldığını söyleyebiliriz. Şubat ayında Hyundai Santa Fe araç alan bir kişi haziranda % 41 karla satabilmiş.

Gelin bir de hangi modeller daha çok satışa çıkarılmış ona bakalım. Aşağıdaki listede haziran ayındaki satış sayılarının şubat ayındaki satışlara göre ne kadar arttığını göreceksiniz.

Model Artış Oranı
Chevrolet Lacetti 87%
Chevrolet Epica 78%
Fiat Palio 66%
BMW 3 65%
Citroen C2 63%
Nissan Note 60%
Pegeout 207 58%
Honda City 52%
Nissan Primera 47%
Citroen DS 5 42%

Chevrolet Lacetti, Chevrolet Epica ve Fiat Palio’nun şubat ayına göre daha çok satıldığını hemen göze çarpıyor.

Özellikle devlet bankaların sağladığı ucuz krediler sayesinde insanlar ya ev almak istiyor ya da araba. Ev almak isteyenlerin parayı denkleştirmek için ilk gözden çıkardıkları şeyler düğünde takılan altınlardan sonra evin arabası oluyor. O yüzden piyasanın bu kadar canlı olması çok normal. İkinci el piyasası altın çağlarından birini daha yaşıyor diyebiliriz. Otoendeks elindeki canlı verilerle ikinci el piyasasının nabzını tutmaya devam edecek efendim.

Salgın hastalıkların olmadığı, maskelerin ecza dolaplarına kaldırıldığı sağlıklı günler dileriz.

Kadir Usta


2020 Haziran Ayı İkinci El Otomobil Fiyat Endeksi

19 Temmuz 2020 by otoendeks

2020 yılı Haziran ayı ikinci el otomobil fiyat endeksi 2020 Mayıs ayına göre %8.84 oranında artarak 165.24 oldu. Bu oranla ikinci el araç fiyatları geçen yılın aynı ayına göre %45.31 artmış oldu. 2020 yılının ilk altı ayında ise %33.45 arttı.

Hem benzinli hem dizel araç fiyatları endekse paralel olarak artış gösterdi; sırasıyla %9.21 ve %8.68 oranında arttı.

Hem manuel hem de otomatik vites araç fiyatları sırasıyla %9.64 ve %7.74 oranlarında artış gösterdi.

Tüm segmentlerde endekse paralel olarak artış gerçekleşti. B,C,D segment araç fiyatları sırasıyla %9.1, %8.61, %8.62 oranlarında arttı.

 

Aracınızın güncel otoendeks değerini öğrenmek için http://www.otoendeks.com/ websitesini ziyaret edebilirsiniz.


Elektrikli Arabalar Gerçekten Sıfır Emisyonlu mu?

15 Temmuz 2020 by otoendeks

Elektrikli arabaları günden güne yollarda daha fazla görmeye alıştık sanki. Avrupa %3, Kuzey Amerika ise %2 elektrikli araç Pazar payına ulaşırken, Çin %5 Pazar payını geçti bile. Avrupanın önemli petrol üreticilerinden Norveç’te ise bu oran %55. Evet dünya geneline bakınca oldukça şaşırtıcı bir rakam var Norveç’te. Her iki arabadan birisi elektrikli. Elektrikli araç fiyatlarına baktığınızda maliyet olarak içten yanmalı motora sahip araçlara göre hiç de ucuz değil. Ama elektrikli araçların çevreci oldukları kabulüyle bir çok devlet vergi indirimleri ve başka kolaylıklarla vatandaşlarını özendiriyor. Ama elektrikli araçlar düşündüğümüz kadar çevreci mi?
Elektrikli araçlarda pek tabii bir içten yanmalı motor bulunmadığında egzoz da bulunmuyor. Egzoz yoksa ve de dışarıya gaz salınmıyorsa yani sıfır emisyonsa otomatikman çevreciymiş gibi düşünüyoruz. Elektrikli araçlar arttıkça yolların çevresinde ve şehir merkezlerinde oluşacak hava kirliliğinin azalacağı bir gerçek. Fakat bu elektriği yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmiyorsanız bu araçlara sıfır emisyonlu demek tamamen yalan oluyor. Sadece şehir merkezlerinde artık olmayan hava kirliliğini elektrik santrallerinizin etrafına taşımış oluyorsunuz. Özellikle linyit kömür ile elektrik üretimi yapılan Afşin, Yatağan gibi merkezlerimizde durum içler acısı. İnsanlar bırakın hava kirliliğini üzerlerine kül yanmasına on yıllardır mecburen alıştılar.
Kuzeyin güzel insanlarının toplaştığı Norveç’te yarı yarıya olan elektrikli araç oranının yanında yenilebilir enerji kaynaklarının oranı da %60ı çoktan aşmış. Kuzey kutbuna çok yakın noktalarda denizin binlerce metre altından petrol çıkaran Norveçliler gibi nerdeyse kendi petrollerini hiç kullanmamayı tercih eden bir ülke değilseniz sıfır emisyon değerlerine yaklaşmanız tamamen hayal.
Peki çevrecilik deyince hemen sıfır emisyonu mu hedeflemeliyiz. Nükleer enerji ile çalışan reaktörlerde de emisyon sıfır. Sıfır emisyonlu olmaları gerçekten nükleer enerjiyi çevreci bir çözüm yapmıyor. Çünkü karbon salınımları olmasa bile oldukça tehlikeli atıklara neden oluyorlar. Hem nükleer santralleri kazasız belasız çalıştırmak hem de nükleer atıkları bertaraf etmek her zaman mümkün olmuyor.
Aynı nükleer atıklar gibi elektrikli arabaların da en büyük problemi pilli araba olmaları. En yakınınızda bulunan bir kalem pili ya da herhangi bir pili elinize alın ve dikkatlice bakın. Hepsinde aynı meşhur işareti göreceksiniz: ÇÖPE ATMAYINIZ. Evet piller içlerindeki kimyasallar yüzünden çöpe atıldığında oldukça fazla çevre kirliliğine neden oluyor. Uzunca bir süredir hükümetler atık pil kutularıyla toplamaya çalışıyor. Ama maalesef bu toplanan pillerin imhası mümkün değil, aynı nükleer atıklar gibi güvenli bir şekilde bir yerlerde depolanması gerekiyor. Pil dediğimiz bu elektrik depolama araçları yeni teknolojilerle çevreci geri dönüşüm yöntemleri ile tekrar kullanıma sunulmadıkça atık pil depolama ihtiyacı günden güne artacak. Çok çevreci olduğunu iddia eden zengin ülkeler bunları para verip başka ülkelere gömmeye devam edecek.
Elektrikli arabaların çevreci yaklaşımını biraz da olsa irdelemiş olduk. Elektrikli arabalarla ilgili yazacak çok şey var. Elektrikli arabaların güvenlik ve emniyet yaklaşımına bir başka yazıda değinmek üzere bu yazımızı da şimdilik burada noktalayalım.
Torunlarımıza pillerin bitmediği, çevrenin hiç kirlenmediği bir dünya bırakabilmek umuduyla efendim.

Kadir Usta


ikinci el araba fiyatları ne zaman düşecek?

11 Temmuz 2020 by otoendeks

İkinci el otomobil fiyat endeksi hesaplamalarıyla türk lirası bazında fiyat değişimlerini raporluyoruz bildiğiniz gibi.

EUR ve USD bazlı olarak da fiyatların düzenli olarak incelenmeye başlamamızla birlikte, ikinci el araba fiyatları düşer mi, ne zaman düşer gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

 


Tam Otomatik, Yarım Otomatik… ve Şimdi “Çeyrek Otomatik” Devri

10 Temmuz 2020 by otoendeks

Geçtiğimiz günlerde Güney Kore Otomotiv devi Hyundai’nin debriyajsız düz vitesli aracı Venue’yu piyasaya süreceği Britanya merkezli haftalık otomobil dergisi Autocar’ın Hindistan baskısında dile getirildi. Habere göre alışkın olduğumuz düz vitesli araçlardaki gibi vites kolu olan ama pedallara baktığınızda sadece fren ve gaz pedalı bulunan otomobil, Hindistan pazarında 1 litrelik T-GDI motoruyla uyumlu olarak satışa sunulacak. Akıllı Düz Şanzıman (Intelligent Manuel Transmission – iMT) olarak adlandırılan bu sistem ile siz vites değiştirme durumunda olduğunuzda bir yazılım hidrolik aktüatöre sinyal gönderip debriyajı devreye sokuyor.

Tabi bu haberin acayip bir yenilikmiş gibi haberleştirildiğine bakmayın. Paradan kısmak için bin takla atan Otomotiv devlerinin her zamanki pazarlama yöntemlerinden birisi.
Daha çok motosikletlerde gördüğümüz ilkel CVT şanzımanı saymazsak yarı otomatik şanzımanların icadına kadar piyasaya tam otomatik şanzımanlar hakimdi. Otomatik şanzıman ise hem üreticiler hem de kullanıcılar için ciddi bir maliyet demekti. Yıllar geçtikçe otomatik viteslere olan rağbet arttıkça, bir bakıma kadın sürücülerin artması da buna bağlanabilir, üreticiler ucuz otomatik vites yapmanın yollarını aradılar. Yarı otomatik vites dediğimiz, otomatikleştirilmiş düz vitesler böyle ortaya çıktı. Yarı otomatik şanzımanda sizin yerinize debriyaja basan ve vitesi değiştiren hidrolik aktüatörler bulunur.

İşte bu yarı otomatik şanzıman sistemlerinden vitesi değiştiren aktüatörü de çıkarmışlar geriye sadece debriyaja basan aktüatör kalmış. Adına da Akıllı düz şanzıman demişler. Ama aslında adı Çeyrek-Otomatik Şanzıman olsa daha iyiymiş.

Şanzıman sistemlerinin evrimine kaldığımız yerden devam edelim. Yarı Otomatik Vites sistemleri ucuz olduğundan tercih edilse de kullanıcılar manuele göre vites değiştirirken daha çok sallantı olmasından ve debriyaj baskı balatasının daha çok eskimesinden şikâyette bulunmaya başladı. Birçoğunun yokuşta kalkışlarda geriye kaçırması da cabasıydı. Derken Çift kavramalı otomatik şanzımanlar çıktı da bu tip şikayetlerin önüne geçebildiler. Yakıt ekonomisi açısından tercih edilmeyen tam otomatik vitesler de günden güne yapılan iyileştirmeler ile yakıt açısından oldukça ekonomik hale geldiler. Üst segment otomobil pazarında şu an çift kavramalı yarı otomatik şanzımanlar ile yeni nesil tam otomatik şanzımanlar yarış halinde. Bu segmentte düz vitesli araba bulmak nerdeyse imkansız.
Neyse ki elektrikli arabalar her geçen gün sayı olarak artmaya devam ediyor. Elektrikli araçların en büyük avantajlarından birisi herhangi bir şanzımana ihtiyaç duymamalarıdır. Yani yakın gelecekte hangi şanzımanı almalıyım derdinden kurtulmuş olacağız. Tabi elektrikli arabaların da başka dertleri yok değil. Elektrikli arabaları da bir sonraki yazımıza bırakalım.
Sadece şanzıman konusunda değil üreticilerin afili kısaltmalarla adlandırdıkları her türlü yeniliğe ilk başta şüpheyle yaklaşmakta fayda var. Sanki süper bir yenilikmiş gibi sunulan şeyler Servis ya da sanayi yollarını aşındırmanızla ya da cebinizdeki kocaman bir delikle sonuçlanabilir. Ama siz siz olun otomatik vites kadın işidir diyenlere kanıp otomatik vites konforundan da vazgeçmeyin. Otomatik vites konfordur, medeniyettir.

Debriyaja basmaktan isyan eden sol ayağınızı dinlemenin vakti geldi. Aklınızdaki modelin otomatik vitesli olanının fiyatını merak mı ettiniz? Haydin Otoendekse o zaman. Otoendeks piyasadaki bütün ilanları sizin için tarar ve istediğiniz modelin ortalama piyasa fiyatını size sunar. Hem de saniyeler içinde.

Baskı balatanızın bitmediği, sol ayağınızın ağrımadığı günler dileriz efenim.

Kadir Usta


Araç İçi Abonelik Sistemleri

7 Temmuz 2020 by otoendeks

Hafta içinde BMW’nin araç içi abonelik sistemlerine getirmek istediği yeniliklerin bir kısmı Türkçe otomotiv sitelerinde sanki her türlü araç içi özelliğe abonelik getiriliyormuş algısı yarattı.
Bu sitelerde geçen haberlerde “Örneğin yaz aylarında koltuk ısıtmasına ihtiyaç duymuyorsanız bu özelliğe para verme zorunda değilsiniz.” ve “ısıtmalı koltuklardan güvenlik özelliklerine, uyarlanabilir hız sabitleyici ve otomatik uzun farlara kadar bir çok özellik abonelik sistemine dahil ediliyor.” şeklindeki sansasyonel tabirlerle günümüz internet dünyasında çokça yapılan clik-bait uygulamasından birini daha görmüş olduk sadece.

BMW olsun diğer markalar olsun araç içi abonelik sistemlerini güncellediklerine gün geçtikçe daha çok şahit olduğumuz aslında doğru. Fakat ısıtmalı koltuklar gibi donanımsal sistemlere ihtiyaç duyan özelliklerin abonelik sistemine eklenmesi tamamen hayal ürünü. Koltuk ısıtmadan örnek verecek olursak, koltuk ısıtma sistemi: koltuklarınıza entegre edilmiş rezistanslar ve bu rezistanslara elektrik sağlayacak kablo ve kontrol düğmelerinden oluşan bir sistemdir. Yani bu sistem araca entegre edildiğinde üretici için bir maliyet ortaya çıkar ve bu maliyeti araç sahibinden ilk satışta tahsil eder. Üreticiye baştan maliyet getiren bu tip sistemlerin abonelik sistemlerine eklenerek bir nevi kiralanması tamamen hayalcilik.

Peki bu abonelik sistemlerine dahil edilebilecek şeyler nelerdir? Gün geçtikçe arabalarımıza takılan bilgisayar sistemleri, ekranlar ve yazılımlar güçleniyor. İşte tam da bu noktada yazılımların kiralanabilmesi devreye giriyor. Çünkü baştan bazı yazılım kalemlerinin araçlara yüklenmesi ve bir abonelik sistemiyle kullanıma açılması gayet mümkün, kolay ve de çok çok az maliyetli.
Bugün telefonlarımızda ya da bilgisayarlarımızda ihtiyacımıza yönelik uygulamaları gerekirse para verip indiriyorsak, artık araçlarımızda da paralı uygulamaları kullanmayı daha sık göreceğiz. Özellikle navigasyon ve haritalar ile başlayan bu süreç araçlara telefonlarımızdaki bir uygulama ile girme gibi anahtar taşımayı tamamen ortadan kaldıracak uygulamalarla devam edecek.
Günden güne otomotiv üreticileri Tesla gibi örneklerden yola çıkarak devasa dokunmatik ekranlarla her şeyi kontrol etme yolunu seçmeye başladı bile. Çok yakın zamanda araç içinde dokunmatik ekran haricinde düğme ya da anahtar görmeyebiliriz.

Şimdiden uygulamaların kilitlenmediği, mavi ekranların uzak olduğu sürüşler dileriz efendim.

Kadir Usta


Kim bu Serdar Bey?

6 Temmuz 2020 by otoendeks

Son günlerde bir serdar bey furyasıdır gidiyor. Sosyal medyada ya ikinci el ilanlarda mutlaka
görmüşsünüzdür. İyi de kim bu Serdar bey? Eminim hepiniz merak etmişsinizdir. Aslında sarı çizmeli
mehmet ağa.

Tabi son günler bu Serdar bey konusu geyik yapılarak iyice şişirilse de aslında hemen hemen her
zaman duyduğumuz pazarlama stratejilerinden birisi. Emlakçılık sektörü olsun, ikinci el araç satış
sektörü olsun çoğunluğu dürüst ve güvenilir satıcılardan oluşsa da arada çıkan üç beş gözü açık çakal
yüzünden sanki sektörün tamamı böyle insanlardan oluşuyormuş gibi lekelemekte.
İkinci el ilanları benim gibi hobi olarak sürekli takip edenler çok iyi bilecektir ki, bazen bir ilana alıcı çıktığında araç satışı gerçekleşene kadar kapora alınmasına ek olarak ilan yayından kaldırılmadan
ilana şu kişiye opsiyonlanmıştır ya da sadece opsiyonlanmıştır şeklinde ibare eklenirdi. Bildiğiniz gibi ikinci el araç dünyası yeni terimler oluşturmakta oldukça başarılı. Opsiyonlamak da böyle uydurulan terimlerden biri. İşte ne olduysa bundan sonra başladı. Bazı uyanıklar bu opsiyonlanan ilanların daha fazla ilgi çektiğini ve opsiyonlanmasına rağmen alıcı vazgeçerse ben talibim şeklinde mesajlara boğulduklarına fark ettiler. Değişik bir psikolojiden kaynaklanıyor bu durum. İnsanoğlu bazen
başkaları tarafından seçilmiş şeyleri daha garanti görüyor. Aynen dondurma sırasında beklerken
sizden önceki kişinin seçimlerini duyup etkilenmeniz gibi.

Opsiyonlanan araçların daha çok ilgi görmesini fark eden uyanıklar artık alıcı yoksa bile ilanları
opsiyonlamaya başladılar. Hatta bazıları işi o kadar ileriye götürdüler ki ilana direk opsiyonlanmıştır
ibaresiyle çıkmaya başladılar. İşte bu sanal opsiyonların sahipleri ilk başlarda Mehmet Bey olarak
ortaya çıktı. Daha sonraları nedendir bilinmez Serdar ismi daha çok hoşlarına gitmiş olmalı ki bu ismi
tercih etmeye başladılar. Belki de Serdar isminin daha zengin bir etki yarattığını keşfetmiş olabilirler.

Ezel izleyenler dizideki yakışıklı Serdar karakterini gözünde canlandırabilir.
Bu yazıyı yazdığım sırada sahibinden.com sitesine baktığımda 5 adet Serdar Beye opsiyonlanmış, 94
adet de Mehmet Beye opsiyonlanmış ilan bulunmakta. İş bu kadar sosyal medyaya düşünce bakalım
bu opsiyonlama işi rafa mı kalkacak yoksa başka bir isimle devam mı edecek?
Siz siz olun opsiyonlanmış araç ilanları ile ilgilendiğinizde bunun bir pazarlama stratejisi olabileceğini unutmayın. Kim bilir belki de gerçekten alıcısı vardır ama aklınızın köşesinde böyle stratejiler olabileceği, aslında satıcının olduğunda daha fazla paraya ya da daha hızlı satış gerçekleşsin diye böyle yöntem uygulayabileceği olsun. İlgilendiğiniz ilanının piyasadaki fiyatından emin değilseniz Otoendeks bunu için var.

Unutmayın! Otoendeks olarak almak istediğiniz aracın özelliklerinde piyasadaki bütün ilanları tarıyor
ve istediğiniz araca en uygun ortalama fiyatı belirliyoruz. Hem de saniyeler içinde.
Sahte Serdar beylerin azalarak bittiği, güvenli alışverişli günler dileriz efendim.

Kadir Usta


İkinci El Araçlarda fiyat nasıl belirlenmelidir?

1 Temmuz 2020 by otoendeks

İkinci el aracınızı uzun süredir kullanmaktasınız. Artık yavaştan daha üst bir modele geçmenin vakti geldi. Arabanızı herkesin yaptığı gibi bir internet sitesi üzerinden satmaya karar verdiniz. Ya da aracını bana satmayı düşünür müsün diye başınızın etini yiyip duran bir arkadaşınız var; yani alıcısı hazır. Ama büyük bir problem varki kaça satacağınızdan emin değilsiniz.

İkinci el araç alırken de satarken de fiyat belirlemek zor bir konudur. En baştan şu unutulmamalıdırki; siz ilana hangi rakamı koyarsanız koyun, bir aracın ederi almak isteyen kişinin biçtiği değer kadardır. Bu sadece ikinci el araç için değil, ticareti yapılan her ürün geçerli.

Satmak istediğiniz aracınızla tamamen aynı özelliklerde başka bir araç var ve o satıcı sizden 1000 lira aşağı bir fiyat belirlemiş. bu durumda muhtemel alıcıların öncelikle o ilanı değerlendirecekleri aşikar.

Fiyat belirlemekte kararsız kaldınız ve piyasadaki sizinle aynı özellikte ilanlara bakarak fiyat belirlemeye karar verdiniz diyelim. Bu sefer de sizin aracınıza benzer çok araç var, hepsinin de özellikleri birbirinden farklı. Birinin ekstradan sunroofu var, bir diğerinin kmsi çok yüksek, sizin arabanız beyaz ama aynı özelliklerde başka bir araba ateş kırmızısı. Unutmayın! Ne demişler kırmızı olsun 5 kuruş fazla olsun.

Özetle, piyasaya bakarak fiyat belirlemek çok zor bir iştir. İşte tam bu noktada Otoendeks ailesi olarak sizin probleminizi çözmek için varız. Otoendeks olarak aracınızın özelliklerinde piyasadaki bütün ilanları tarıyor ve sizin aracınıza en uygun ortalama fiyatı belirliyoruz. Hem de saniyeler içinde. İster satıcı olun ister alıcı belirlemek istediğiniz aracın özelliklerini girmeniz yeterli. fİyatı belirledikten sonra 3 aşağı fiyat belirleyip aracınızı hemen satmak ya 5 yukarı fiyat yazıp tok satıcı olmak size kalmış.

Yeni arabanız şimdiden hayırlı olsun.

Kadir Usta

Aracınızın güncel otoendeks değerini öğrenmek için http://www.otoendeks.com/ websitesini ziyaret edebilirsiniz.